Sposoby adaptacji firm w turbulentnym otoczeniu - Kohut, Arkadiusz (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 1997)
Potrzeba, a właściwie konieczność współdziałania ze światem zewnętrznym jest typowa dla gospodarki rynkowej. Jest też powszechnie znana i akceptowana. Lecz sama świadomość tego nie wystarcza, żeby uchronić menedżerów przed podejmowaniem błędnych decyzji. Niebezpieczeństwo porażki związane jest bowiem z tak właściwą dla turbulentnego otoczenia niemożnością dokonania dystynkcji między rzeczywistymi i wymyślonymi przez system zarządzania perspektywami rozwoju rynku. (fragment tekstu)