Podatki jako instrumenty stymulowania przedsiębiorczości w małym mieście (analiza jednego przypadku) - Rolewicz, Janina (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 1997)
Artykuł oparty jet na badaniach przeprowadzonych w gminie położonej w północno-zachodniej części Polski, w województwie szczecińskim. Autorka stara się odpowiedzieć na pytanie: w jakim zakresie podatki były wykorzystywane przez samorząd terytorialny jako instrumenty oddziaływania na rózwój przedsiębiorczości w gminie.