Wykorzystanie analizy branżowej w zarządzaniu ryzykiem kredytowym banku komercyjnego - Pawłowska, Anna (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 1996)
Jednym z podstawowych celów funkcjonowania banku komercyjnego jest prowadzenie działalności kredytowej, z którą (jak z każdą aktywnością gospodarczą) wiąże się podejmowanie ryzyka.(fragment tekstu)