Zdecentralizowany i negocjacyjny mechanizm regulacji płac - Jarmołowicz, Wacław (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 1996)
Autor identyfikuje termin "negocjacyjny" w skali mikro- i makro, postuluje konieczność zdecentralizowania mechanizmu regulacji płac i ograniczenia tutaj roli państwa oraz budowę odpowiedniego systemu negocjacji zbiorowych.