Determinanty sukcesu procesów konsolidacji polskiego sektora bankowego - Wielgórka, Dariusz (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2014)
Proces konsolidacji sektora bankowego pozytywnie zmienia strukturę kapitałową, wpływając na zwiększenie możliwości kredytowych banków, zdolności finansowania przedsięwzięć rozwojowych i modernizacyjnych. Polski sektor bankowy, rozumiany w sensie obszarowym, pomimo kryzysu na rynku finansowym utrzymuje stabilną pozycję. Celem badania przeprowadzonego w grupie banków komercyjnych była identyfikacja i weryfikacja determinant wpływających na proces konsolidacji. Istotnym elementem analizy stało się także wyodrębnienie głównych motywów skłaniających polskie banki do podjęcia decyzji o konsolidacji. W opracowaniu wyników badań zwrócono również uwagę na determinanty powodzenia procesów konsolidacyjnych.(abstrakt oryginalny)