Czynniki wpływające na politykę rachunkowości - wybrane aspekty praktyczne - Garstka, Małgorzata (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2014)
Artykuł dotyczy kształtowania polityki rachunkowości przez podmioty gospodarcze oraz jej stosowania, co ukazano przez pryzmat praktycznego podejścia księgowych do polityki rachunkowości. Regulacje w tym obszarze są często przedmiotem zainteresowania autorów, lecz niniejszy artykuł dotyczy praktyki w obszarze polityki rachunkowości. Podjęto w nim próbę odpowiedzi na pytania, czy polityka rachunkowości jest analizowana i modyfikowana, czy podstawowe kwestie są w niej ustalone, czy ma obszary szczególnie trudne i jakie są przyczyny tych trudności. Zauważono również rolę czynnika ludzkiego w jakości polityki rachunkowości. Wszystko to przekłada się na jakość sprawozdań finansowych, w tym kształtowanie wyniku finansowego.(abstrakt oryginalny)