Rachunkowość kreatywna - zjawisko pozytywne czy negatywne? Ujęcie teoretyczne - Wszelaki, Aneta (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2014)
W artykule zaprezentowano - w ujęciu teoretycznym, na podstawie aktualnej literatury - zjawisko kreatywnej rachunkowości, udowadniając, że w literaturze i w praktyce rachunkowości może być ono postrzegane zarówno jako pozytywne, jak i negatywne. W literaturze przedmiotu kreatywna rachunkowość jest określana również mianem kreatywnej księgowości czy twórczej rachunkowości. Często też utożsamiana jest z oszustwem księgowym czy tzw. rachunkowością agresywną. Kreatywna rachunkowość to z pewnością zjawisko kontrowersyjne, szczególnie w czasach kryzysu finansowego, jakkolwiek samo określenie "kreatywna" nacechowane jest pozytywnie.(abstrakt oryginalny)