Kształtowanie się kosztów produkcji węgla kamiennego jako podstawowy czynnik determinujący funkcjonowanie przemysłu wydobywczego w Polsce - Stanisławski, Miłosz (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2014)
Dynamicznie zmieniająca się rzeczywistość ekonomiczno-gospodarcza ostatnich lat spowodowała, że zarządzanie kosztami stało się jednym z kluczowych obszarów zarządzania. Narastająca konkurencja w warunkach globalizacji wymusiła na przedsiębiorstwach wydobywczych podejmowanie działań zmierzających do poprawy efektywności gospodarowania zasobami, a przede wszystkim do racjonalizacji kosztów produkcji węgla kamiennego. Podstawowym czynnikiem determinującym funkcjonowanie górnictwa węglowego w Polsce w przyszłości będzie zdolność spółek węglowych do elastycznego kształtowania poziomu kosztów wytwarzania, zwłaszcza w tych obszarach, które znajdują się w ich bezpośrednim zasięgu oraz na które mają one realny wpływ. Celem artykułu jest analiza i ocena kształtowania się kosztów produkcji węgla kamiennego w Polsce w latach 2006-2012. Na podstawie przeprowadzonych badań podjęto próbę sformułowania wytycznych, których zastosowanie należałoby rozważyć, mając na względzie poprawę wyników finansowych spółek węglowych oraz utrzymanie pozycji konkurencyjnej górnictwa węglowego w warunkach gospodarki wolnorynkowej.(abstrakt oryginalny)