Cele gospodarowania a finansyzacja gospodarki - teoretyczne podłoże kryzysu kapitalistycznej gospodarki rynkowej - Miszewski, Maciej (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2014)
Artykuł porusza kwestię finansyzacji gospodarki globalnej jako przejawu ogólnego kryzysu systemu kapitalistycznej gospodarki rynkowej. Odwołuje się do podstaw ekonomii, takich jak dążenie do zaspokojenia potrzeb ludzkich jako celu gospodarowania. Wskazuje, że pierwotną rolą sektora finansowego było zasilanie wolnymi środkami pieniężnymi realnych procesów gospodarczych. Dotyka również zawartych w założeniach ekonomii głównego nurtu ułomności, wyrażających się w pomijaniu konsekwencji monopolizacji rynków oraz równie istotnej, a ściśle z nią związanej koncentracji podmiotowej gospodarki globalnej, jak też braku rozmrożenia przez instytucje regulacyjne podmiotów uczestniczących w procesach konkurencji i podmiotów stanowiących instytucje zaufania publicznego. Brak ten powoduje zrównanie uprawnień tych podmiotów do redukcji ryzyka ich działalności.(abstrakt oryginalny)