Innowacyjność polskiej gospodarki na przełomie pierwszych dekad XXI wieku - Mikołajczyk, Bożena (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2014)
Krajowe programy reform państw członkowskich ukierunkowane są na inteligentny rozwój Unii Europejskiej. Wymaga to zwiększenia roli wiedzy i innowacji, tj. poprawy współpracy nauki i biznesu oraz otoczenia finansowego przyjaznego innowacyjności. Powodzenie strategii Europa 2020 zależy w znacznej mierze od skutecznej koordynacji realizacji krajowych programów reform. Celem artykułu jest więc przedstawienie postępów w tworzeniu Unii innowacji w Polsce na tle innych krajów Unii Europejskiej.(abstrakt oryginalny)