Rozwój gospodarczy Chin jako głównego centrum gospodarczego świata - Jałowiecki, Marcin (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2014)
W artykule przedstawiono perspektywy makroekonomiczne Chin do 2030 r. w świetle zakończonego 3. plenum Komitetu Centralnego Komunistycznej Partii Chin. Przywódcy partii przyjęli plany reform, głównie gospodarczych. Zapowiedziano m.in. oddanie rynkowi decydującej roli w gospodarce. Kraj ten będzie utrzymywać swoje tempo wzrostu gospodarczego poprzez przejście od gospodarki opartej na inwestycjach do gospodarki napędzanej konsumpcją i usługami do 2030 r. W ostatnich latach wiele firm przeniosło swoje siedziby do Chin, rośnie też znaczenie największych chińskich miast jako głównych centrów gospodarczych świata. Te kierunki rozwoju wskazują, że gospodarka Chin będzie musiała przejść duże zmiany i wciąż się rozwijać, skutkiem czego będzie wzrost PKB.(abstrakt oryginalny)