Kształcenie umiejętności praktycznych studentów sposobem na zwiększenie współpracy nauki z biznesem - Bubiak, Bogumiła (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2013)
Bezrobocie wśród absolwentów szkół wyższych oraz dysproporcje pomiędzy oczekiwaniami rynku pracy a kompetencjami studentów, jak również dynamicznie zmieniające się warunki rynkowe, wymagające od współczesnych przedsiębiorców ogromnej elastyczności, wymuszają poszukiwanie takich rozwiązań, które przyczyniłyby się do zmniejszenia lub zniwelowania wymienionych barier, które zakłócają, a nawet uniemożliwiają podjęcie pracy bądź rozpoczęcie działalności gospodarczej absolwentom szkół wyższych. W artykule podjęto próbę scharakteryzowania jednej z tych barier, jaką jest zbyt mały nacisk na kształcenie umiejętności praktycznych studentów, co potwierdzają sami zainteresowani w przeprowadzonym badaniu, a przez podanie przykładów dobrych praktyk zachęca się do zastosowania nowych rozwiązań w polskich realiach, co może rozpocząć szerszą współpracę uczelni z przedsiębiorstwami oraz sprzyjać budowaniu postaw przedsiębiorczych wśród studentów.(abstrakt oryginalny)