Problemy współpracy przedsiębiorstw z jednostkami sfery badawczo-rozwojowej - Kamińska, Alfreda (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2013)
Artykuł charakteryzuje zagadnienia współpracy przedsiębiorstw z jednostkami badawczo-rozwojowymi (B+R). Porusza problemy, zakres i efekty tej współpracy oraz jej wpływ na poziom innowacyjności przedsiębiorstw. Celem artykułu jest określenie przyczyn braku lub niedostatecznego poziomu kooperacji między firmami a sferą badawczo-rozwojową oraz zdefiniowanie oczekiwań przedsiębiorstw w zakresie współpracy z jednostkami B+R.(abstrakt oryginalny)