Cykl koniunkturalny a źródła, ograniczenia i efekty działalności innowacyjnej w Wielkopolsce w latach 2009-2011 - Świadek, Arkadiusz (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2013)
Zachowania innowacyjne przedsiębiorstw są zmienne w czasie i zależą od wielu uwarunkowań zewnętrznych, w tym faz cyklu koniunkturalnego. Wpływ ten nie jest dostatecznie wyjaśniony w literaturze przedmiotu, istnieją bowiem sprzeczne koncepcje omawiające te procesy. Celem artykułu jest więc określenie związków między poszczególnymi fazami cyklu koniunkturalnego a źródłami, ograniczeniami i efektami aktywności innowacyjnej przedsiębiorstw w województwie wielkopolskim. Metodyczna część analiz została przeprowadzona na bazie ekonometrycznego modelowania probitowego, opierającego się na rachunku prawdopodobieństwa. Wyniki badań wskazują na zmienny charakter źródeł, ograniczeń i efektów aktywności innowacyjnej przedsiębiorstw pod wpływem oddziaływania faz cyklu koniunkturalnego.(abstrakt oryginalny)