Wpływ ośrodków wsparcia biznesu na poziom innowacyjności przedsiębiorstw przemysłowych na przykładzie województwa kujawsko-pomorskiego - Gorączkowska, Jadwiga (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2013)
Badania nad rozwojem gospodarczym pokazują, że najlepszą drogą do gospodarki rozwiniętej (do której dąży Polska) są innowacje. Jednakże przedsiębiorstwom w pojedynkę trudno jest je wdrażać. Z tego względu konieczne jest stymulowanie transferu wiedzy ze sfery nauki do gospodarki, co powinno być inicjowane przez władze samorządowe regionów. W wyniku ich działań powstały instytucje wsparcia biznesu, które m.in. mają ułatwiać ten proces. W artykule za pomocą modelowania probitowego przedstawiono wpływ instytucji wsparcia biznesu na aktywność innowacyjną przedsiębiorstw przemysłowych regionu kujawsko-pomorskiego. Główne wnioski można sprowadzić do następujących tez: 1) poziom skuteczności instytucji wsparcia w pobudzaniu aktywności innowacyjnej jest zróżnicowany - część z nich osiągnęła masę krytyczną, inne zaś nie mają wpływu na innowacyjność przedsiębiorstw; 2) z racji osłabionej koniunktury zauważa się problemy związane z aktywnością instytucji finansowych.(abstrakt oryginalny)