Lobbing jako element systemu legislacyjnego w Polsce. Fikcja ustawy o działalności lobbingowej z 2005 roku - Bartuś, Alicja (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2013)
Lobbing, który w Polsce kojarzy się negatywnie, na Zachodzie jest postrzegany jako jeden z elementów tworzenia dobrego prawa. Polityk powinien bowiem korzystać z różnych informacji i opinii. Bez podstawowej wiedzy, ważenia merytorycznych argumentów, refleksji i zastanowienia nie jest to możliwe. Ważne, by proces ten był przejrzysty. Przyjęta w Polsce w 2005 r. ustawa o działalności lobbingowej miała uporządkować zasady wpływania reprezentantów różnych grup interesu na proces legislacyjny: definiowała pojęcie, rolę, zadania oraz dopuszczalne ramy prawne pracy zawodowych lobbystów. W praktyce jednak jej zapisy okazały się nieadekwatne do rzeczywistości. Oficjalne informacje o skali działalności lobbingowej kreują fikcję. Artykuł jest próbą ukazania aktywności zawodowych lobbystów w parlamencie od momentu obowiązywania ustawy.(abstrakt oryginalny)