Wykorzystanie władztwa podatkowego przez gminy w okresie spowolnienia gospodarczego w Polsce - Gońda, Ewa (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2013)
Celem tego opracowania jest przedstawienie wykorzystania przez organy gmin władztwa podatkowego w podatkach lokalnych w latach 2007-2012. Analiza dotyczy podatków od nieruchomości, od środków transportowych, rolnego i leśnego, czyli podatków, w odniesieniu do których gminy mają największy zakres władztwa podatkowego. Z rozważań wynika, że w największym stopniu gminy wykorzystywały władztwo podatkowe, obniżając stawki w podatku od środków transportowych oraz w podatku od nieruchomości.(abstrakt oryginalny)