Estymacja jądrowa w modelowaniu rozkładu stopy zwrotu - Czyżycki, Rafał (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2013)
Rozkład stopy zwrotu z inwestycji jest jednym z najczęściej analizowanych i wykorzystywanych pojęć na rynku kapitałowym. Często przy korzystaniu w różnego typu badaniach z funkcji gęstości stopy zwrotu przyjmuje się klasyczne założenie, że dana stopa zwrotu charakteryzuje się rozkładem normalnym. W artykule zaprezentowano możliwości wykorzystania do modelowania stóp zwrotu estymacji jądrowej wchodzącej w skład nieklasycznych metod estymacji.(abstrakt oryginalny)