Rola lokalnych grup rybackich we wspieraniu przedsiębiorstw sektora żywnościowego na terenie województwa warmińsko-mazurskiego - Szamrowski, Piotr; Pawlewicz, Adam (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2013)
W artykule przedstawiono poziom realizacji Programu Operacyjnego Zrównoważony Rozwój Sektora Rybołówstwa i Nadbrzeżnych Obszarów Rybackich 2007-2013 w obecnym okresie jego funkcjonowania oraz jego rolę we wspieraniu przedsiębiorstw sektora żywnościowego. Wnioski sformułowano na podstawie badań lokalnych grup rybackich funkcjonujących na terenie województwa warmińsko-mazurskiego. Na dzień dzisiejszy liczba dofinansowanych projektów mających na celu wspieranie sektora rybackiego, będącego częścią sektora żywnościowego, jest wysoce niezadowalająca.(abstrakt oryginalny)