Ocena zdolności inwestycyjnej gmin Podkarpacia na tle kraju - ujęcie finansowe - Zawora, Jolanta (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2013)
Aktywność inwestycyjna gmin determinowana jest uwarunkowaniami finansowymi oraz czynnikami o charakterze pozafinansowym, w tym przede wszystkim prawnym i organizacyjnym. W opracowaniu dokonano oceny zdolności inwestycyjnej samorządów gminnych w ujęciu finansowym. Analizie poddano możliwości finansowania inwestycji oraz zakres realizowanej działalności inwestycyjnej gmin województwa podkarpackiego na tle pozostałych polskich gmin. Ponadto zwrócono uwagę na rolę inwestycji w rozwoju lokalnym, scharakteryzowano również czynniki warunkujące możliwości finansowania przez samorząd gminny działalności inwestycyjnej.(abstrakt oryginalny)