Kreowanie międzynarodowego wizerunku szkoły wyższej - Dymyt, Małgorzata; Pluta-Olearnik, Mirosława (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2012)
W dobie internacjonalizacji i globalizacji szkoła wyższa jako organizacja związana z wiedzą, informacją, rozwojem, innowacją, przedsiębiorczością, stając w obliczu wyzwań współczesnego społeczeństwa i gospodarki, zmuszona jest do podejmowania takich działań, które pozwolą jej na skuteczne funkcjonowanie na rynku edukacyjnym nie tylko lokalnym, ale też międzynarodowym. Umiędzynarodowienie szkoły wyższej staje się koniecznością wymuszającą zaangażowanie w konsekwentne kształtowanie trwałego wizerunku międzynarodowego jako kluczowego komponentu budowania przewagi konkurencyjnej. Podjęte w artykule rozważania zostały ukierunkowane na identyfikację kluczowych wyzwań związanych z kształtowaniem przez uczelnie wizerunku międzynarodowego.(abstrakt oryginalny)