Wpływ ograniczania ryzyka inwestycyjnego na zarządzanie bezpieczeństwem finansowym jednostki samorządu terytorialnego - Ładysz, Iwona (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2012)
W artykule przedstawiono możliwości ograniczania ryzyka inwestycyjnego jednostek samorządu terytorialnego przy wykorzystaniu alternatywnych źródeł finansowania inwestycji, co pozwala na zachowanie bezpieczeństwa realizowanych zadań. Dokonano też oceny możliwości dywersyfikacji ryzyka inwestycyjnego przez jednostki samorządu terytorialnego i jej znaczenia dla zarządzania bezpieczeństwem finansowym.(abstrakt oryginalny)