Niepewność w rozwoju lokalnym - wybrane elementy - Łuczyszyn, Andrzej (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2012)
Rozwój lokalny należy do najistotniejszych zagadnień współczesnej gospodarki. W praktycznym ujęciu rozumiany jest jako kreacja nowych wartości, które wzmacniają daną przestrzeń społeczno-ekonomiczną. Obecnie proces rozwoju przebiega w warunkach bardzo dynamicznych zmian, stąd też zarządzanie nim nie należy do zadań łatwych. Bardzo często w przekrojach lokalnych pojawiają dysproporcje zarówno natury finansowej, jak i społecznej. Między innymi z tego powodu władze lokalne niejednokrotnie nie potrafią nadążać za tempem zachodzących zmian i pogrążają się w destrukcji. Pojawiają się zatem niepewności co do możliwości utrzymania trwałego wzrostu gospodarczego.(abstrakt oryginalny)