Program Leader jako narzędzie stymulowania rozwoju obszarów wiejskich - propozycja metodyczna oceny oddziaływania - Brodziński, Zbigniew (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2011)
W artykule wskazano możliwości oceny oddziaływania celów i działań na rozwój obszarów wiejskich w skali regionalnej, wdrażanych w ramach lokalnych strategii rozwoju (LSR). Pozwoliły na to uzyskane odpowiedzi na następujące pytania badawcze: - jaka jest rola i znaczenie ewaluacji w procesie programowania rozwoju lokalnego? - jakie, w opinii liderów życia społeczno-gospodarczego wsi, są główne priorytety mające wpływ na rozwój obszarów wiejskich w skali regionalnej? - jakie są możliwości analityczne wykorzystania prezentowanej w pracy metody do oceny oddziaływania celów i działań, podejmowanych w ramach wdrażanych LSR, na rozwój obszarów wiejskich? Odpowiedzi na dwa pierwsze pytania badawcze dostarczyło studium literatury przedmiotu oraz opinie zebrane wśród 278 liderów wiejskich z województwa warmińsko-mazurskiego. Udzielenie odpowiedzi na trzecie pytanie umożliwiły badania pogłębione, prowadzone z celowo wybranym sześcioosobowym zespołem ekspertów. Jednym z wniosków jest stwierdzenie, że zaproponowana metoda może stanowić przydatne narzędzie służące ewaluacji lokalnych strategii rozwoju. (abstrakt oryginalny)