Internet jako narzędzie stymulowania rozwoju lokalnego na przykładzie wybranych miast Wielkopolski - Chudak, Mariusz (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2011)
W artykule przedstawiono ocenę działań promocyjnych czterech miast-gmin województwa wielkopolskiego (Kalisza, Konina, Leszna i Piły) z wykorzystaniem Internetu, pod kątem kreowania własnego rozwoju lokalnego. Jednocześnie podjęto próbą wykazania ogólnego związku pomiędzy elektronicznym marketingiem komunalnym a skalą podejmowanych inicjatyw gospodarczych. W tym celu analizę merytoryczną oficjalnych stron WWW odniesiono do dwóch wskaźników: liczby przedsiębiorstw przypadających na 1000 mieszkańców oraz stopy bezrobocia.(abstrakt oryginalny)