Wybrane formy organizacyjne wspomagania rozwoju lokalnego w Stanach Zjednoczonych Ameryki - Kukla-Pownuk, Bogusława (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2011)
W artykule przedstawiono formy organizacyjne ekonomicznego wspierania rozwoju lokalnego, które istnieją w Stanach Zjednoczonych Ameryki. Omówione przykłady dowodzą, że sprawna organizacja może pomóc społecznościom lokalnym osiągnąć ich cele i przyczynić się do rozwoju regionalnego. Sprawdzone wzorce można z powodzeniem przenieść do Polski. (abstrakt oryginalny)