Wpływ gmin i przedsiębiorstw na innowacyjność i konkurencyjność regionu - Latowska, Karolina (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2011)
W artykule przedstawiono krótką charakterystykę wybranych rozwiązań, które mogą wspomagać rozwój samorządów terytorialnych i przedsiębiorstw i w efekcie wpłynąć na rozwój i innowacyjność regionów. Do takich działań zaliczono zarządzanie środowisko we oparte na systemie ekozarządzania i audytu EMAS w organizacjach i na terenach gmin, analizy cyklu życia produktów LCA. Przede wszystkim skoncentrowano się na przedstawieniu wybranych wyników przeprowadzonych badań ankietowych wśród przedsiębiorców i w gminach Wielkopolski. (abstrakt oryginalny)