Katastrofy naturalne i finansowanie przeciwdziałania ich skutkom w powiecie górowskim - Piepiora, Zbigniew (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2011)
W artykule omówiono katastrofy naturalne występujące na obszarze powiatu górowskiego i finansowanie działań zapobiegających ich negatywnym konsekwencjom. Przedstawiono wyniki badań dotyczących wydatkowania środków na bezpieczeństwo publiczne, ochronę przeciwpożarową i ochronę zdrowia oraz promesy na odbudowę. Wyniki badań wskazują na niedostatek środków na usuwanie skutków katastrof naturalnych na obszarze powiatu górowskiego. (abstrakt oryginalny)