Media podwójnej odpowiedzialności. Znaczenie prasy lokalnej w demokratyzującym się polskim społeczeństwie - Piwek, Adam (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2011)
W artykule omówiono wpływ prasy lokalnej na życie miejscowych społeczności, funkcjonujących w systemach demokratycznych. Przedstawiono medioznawcze koncepcje działania prasy lokalnej oraz informacje dotyczące reakcji na przekaz medium lokalnego na przykładzie opinii czytelników tygodnika "Gazeta Powiatowa-Wiadomości Oławskie". Poruszono też złożone kwestie wydawania tytułu lokalnego, rozdrobnienia prasy lokalnej i trudności związanych z pracą dziennikarską. (abstrakt oryginalny)