Poziom rozwoju gmin miejsko-wiejskich województwa mazowieckiego - Wojewódzka-Wiewiórska, Agnieszka (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2011)
W artykule podjęto próbę określenia stopnia rozwoju gmin miejsko-wiejskich województwa mazowieckiego. Wykorzystując kryteria merytoryczne, formalne i statystyczne, wyodrębniono grupę zmiennych, a następnie metodą sum standaryzowanych zbudowano syntetyczny wskaźnik rozwoju gmin w 2010 r. W badaniach wykorzystano dane Banku Danych Lokalnych GUS. Stwierdzono, że w województwie mazowieckim występuje wyraźne zróżnicowanie w poziomie rozwoju gmin miejsko-wiejskich w przekroju podregionów. Zdecydowanie najmniej korzystną strukturę gmin ze względu na wartość wskaźnika rozwoju wykazują podregiony ciechanowsko-płocki i ostrołęcko-siedlecki. W 70% gmin miejsko-wiejskich województwa mazowieckiego odnotowano wzrost wartości wskaźnika rozwoju w stosunku do 2004 r. (abstrakt oryginalny)