Kapitał ludzki jako czynnik rozwoju przedsiębiorstw w regionie - Bombiak, Edyta (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2011)
W artykule ukazano specyfikę kapitału ludzkiego oraz zidentyfikowano działania ukierunkowane na jego rozwój. Omówiono także główne nurty w procesie pomiaru kapitału ludzkiego - ze zwróceniem uwagi na ograniczenia napotykane w praktyce w opracowaniu precyzyjnych i uniwersalnych narzędzi i metod szacowania wartości tego kapitału. Podkreślono też, że efektywne zarządzanie kapitałem ludzkim musi uwzględniać jego odmienność w porównaniu z innymi zasobami firmy.(abstrakt oryginalny)