Faktoring jako czynnik rozwoju przedsiębiorczości - Czyż, Marek (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2011)
Faktoring to usługa finansowa, która - jak pokazuje artykuł jest istotnym narzędziem wspierania przedsiębiorczości, głównie poprzez eliminację zatorów płatniczych i pozytywny wpływ na płynność finansową przedsiębiorstw. Dzięki swoim zaletom faktoranci mogą powiększać swoją przewagę konkurencyjną, wykorzystując poprawę wskaźnika rotacji należności oraz zmniejszając zapotrzebowanie na zewnętrzne źródła finansowania. Rynek usług factoringowych w Polsce dynamicznie się powiększa. Wzrasta zarówno liczba klientów instytucji factoringowych, jak i wartość nabytych wierzytelności. Celem artykułu jest analiza faktoringu jako czynnika wzrostu przedsiębiorstw oraz rozwoju runku usług faktoringowych w Polsce. Wykazano przy tym znaczący wzrost tego rynku.(abstrakt oryginalny)