Poziom i zróżnicowanie wyników produkcyjnych i ekonomicznych w polskim transporcie - Marcysiak, Agata; Marcysiak, Adam (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2011)
W artykule podjęto próbę ukazania skali zróżnicowania wyników produkcyjnych i ekonomicznych w polskim transporcie. Przedstawiono wyniki działalności różnych sektorów transportu i ich wpływ na rozwój gospodarczy. Omówiono wyniki przewozów transportu samochodowego w 2010 r., który był najlepszy pod względem finansowym dla tej branży. Zwrócono uwagę na istniejące zagrożenia, które mogą niekorzystnie wpływać na działalność firm transportowych.(abstrakt oryginalny)