Reguły fiskalne i ich wpływ na ograniczenie długu publicznego - Dziemianowicz, Ryta (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2011)
W warunkach kryzysu w wielu krajach nastąpił gwałtowny wzrost deficytu budżetowego i długu publicznego. W związku z tym polityka fiskalna postawiła sobie zadanie opracowania odpowiedniej strategii prowadzącej do wzmocnienia finansów publicznych. W utrzymaniu dyscypliny fiskalnej niewątpliwie pomocne mogą być mechanizmy instytucjonalne, do których można zaliczyć reguły fiskalne, wspierające wiarygodność fiskalną i stanowiące jednocześnie ramy odpowiedzialnej polityki fiskalnej. W artykule dokonano oceny przydatności wdrożenia reguł fiskalnych w zakresie wspierania konsolidacji finansów publicznych. W analizie wykorzystano doświadczenia krajów Unii Europejskiej.(abstrakt oryginalny)