Dylematy związane z ustaleniem czynników kształtujących deficyt budżetowy jednostek samorządu terytorialnego - Denek, Emilia (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2011)
Celem artykułu jest poszukiwanie najważniejszych czynników wpływających na kształtowanie się deficytu budżetowego jednostek samorządu terytorialnego. Podjęto próbę klasyfikacji tych czynników. Następnie czynniki te odniesiono do dochodów bieżących. W rozważaniach na ten temat wskazano najważniejsze kierunki badań teoretycznych i empirycznych związanych z deficytem budżetowym wymienionych podmiotów.(abstrakt oryginalny)