Metodologiczne aspekty konstrukcji systemu finansowego jednostek samorządu terytorialnego - Piotrowska-Marczak, Krystyna (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2011)
W artykule omówiono system finansowy jednostek samorządu terytorialnego. Wskazano na jego niedostateczność oraz na potrzebę konsolidacji z zachowaniem suwerenności finansowej samorządów terytorialnych. Podano przykłady ograniczenia suwerenności JST. Zaprezentowano logiczne podstawy systemu finansowego samorządów.(abstrakt oryginalny)