Budżetowanie zadaniowe w jednostkach samorządu lokalnego - Wansacz, Elżbieta (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2011)
W artykule przybliżono istotę i sposób wdrażania budżetu zadaniowego w jednostkach samorządu lokalnego. Omówiono cechy budżetu zadaniowego oraz jego zastosowanie w procesie zarządzania gminą. Porównano tradycyjny budżet z budżetem opracowanym według zadań. Zwrócono uwagę na wady i zalety budżetowania zadaniowego. Podkreślono jego rolę jako narzędzia zarządzania.(abstrakt oryginalny)