Wydawanie interpretacji przepisów prawa podatkowego w Polsce i innych wybranych krajach Unii Europejskiej - Gostomski, Artur (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2011)
Artykuł przybliża główne założenia polskiego systemy wydawania interpretacji na tle innych, wybranych krajów Unii Europejskiej. Omówienie najważniejszych rozwiązań zastosowanych w innych krajach może być powodem do dyskusji na temat najlepszych praktyk, które można dostrzec w różnych krajach, i ewentualnych zmian w systemie polskim. Informacje będące podstawą do przygotowania artykułu pochodzą z ogólnie dostępnych opracowań, lecz w znacznej części są to teksty źródłowe pozyskane od przedstawicieli administracji podatkowych, które zostały opisane w artykule.(abstrakt oryginalny)