Kryzys finansowy w świetle liczb - Sojda, Adam (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2011)
W artykule pokazano kryzys finansowy w ujęciu ilościowym. Przedstawiono, jak wyglądały najważniejsze czynniki opisujące gospodarkę przed i w trakcie trwania kryzysu. Wskazano na grupy państw, gospodarek oraz firm radzących sobie podobnie w różnych okresach. Zwrócono również uwagę na wpływ kryzysu na wybrane, najważniejsze indeksy giełdowe oraz na wartość kilku znanych firm. Za poziom odniesienia wybrano przebieg kryzysu w Polsce. Starano się również odpowiedzieć na najistotniejsze i najczęściej zadawane w trakcie trwania kryzysu pytanie dotyczące jego końca oraz obszarów, w których można ten koniec obwieścić. Do opracowania wykorzystano wyłącznie ogólnie dostępne dane.(abstrakt oryginalny)