Krajowe fundusze rynku pieniężnego w dobie kryzysu - Kowalski, Jacek M. (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2011)
Niniejszy artykuł ma na celu przybliżenie wybranych zagadnień związanych z bezpieczeństwem inwestycji polegającej na zakupie jednostek uczestnictwa krajowych otwartych funduszy inwestycyjnych lokujących większość powierzonych aktywów na rynku pieniężnym. Zaprezentowane dylematy wyboru przedmiotu inwestycji w kontekście "zamieszania pojęciowego" panującego w klasyfikacjach funduszy oraz próby porządkowania tych zagadnień przez europejskich regulatorów rynków papierów wartościowych. Odnośne zmiany weszły w życie 1 lipca 2011 r. wraz ze zrewidowaną dyrektywą UCITS.(abstrakt oryginalny)