Wpływ kryzysu finansowego na funkcjonowanie specjalnych stref ekonomicznych (oddziaływanie na otoczenie lokalne) - Paczoski, Andrzej (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2011)
Kryzys gospodarczy spowodowany został kilkoma negatywnymi zjawiskami. Sytuacja ta wpłynęła na funkcjonowanie gospodarki regionalnej i lokalnej. Najważniejszymi negatywnymi czynnikami wypływającymi z kryzysu są: mniejsza aktywność firm, bankructwa, zmniejszenie inwestycji (inwestycje Greenfield), obniżenie wpływów do budżetów regionalnych i lokalnych z podatków i subsydiów z budżetu państwa. Przykładem skutków kryzysu jest zmniejszenie planowanych projektów inwestycyjnych w polskich specjalnych strefach ekonomicznych (w porównaniu do 2007 r.). Przeciwdziałanie skutkom kryzysu może opierać się na doborze wybranych działań opartych na teoriach rozwoju regionalnego.(abstrakt oryginalny)