Narzędzia polityki gospodarczej wobec rozkładu dochodów - Jeż, Radosław (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2011)
Celem artykułu było ukazanie roli państwa w mechanizmie podziału dochodów w społeczeństwie. Rozważaniom poddane zostały aspekty teoretyczne dotyczące nierównomiernego rozkładu dochodów w gospodarce narodowej. Ekonomia XX w. nie doszukała się odpowiedzi na pytanie o właściwy model państwa, czyli tzw. dwoistą ścieżkę rozwoju. Ekonomia dobrobytu ukazywała nieprawidłowości rynku, które odpowiedzialne były za brak optymalnej w ujęciu paretowskim alokacji zasobów. Brak efektywności gospodarowania spowodował konieczność interwencji państwa, jednakże było to postrzegane jako rozwiązanie alternatywne wobec rynkowej alokacji zasobów. Argumentacja ta z czasem ulegała wzmocnieniu. Przyczynił się do tego keynesizm, wyznający interwencjonizm państwowy na poziomie makroekonomicznym. Nurt ten dążył do zapewnienia pełnego zatrudnienia oraz stabilizacji całej gospodarki. Wiara w moc sprawczą instytucji państwa była w głównej mierze wynikiem mechanizmów rynkowych, które nie znajdowały przekonującego uzasadnienia teoretycznego ani też empirycznego. Dyskusja nad modelem funkcjonowania państwa w gospodarce obejmuje rozważania nad strukturą polskiej gospodarki, której kształty zmieniają się od początku transformacji. Istniejące przepisy oraz normy prawne decydują o społecznym wyniku działania oraz nakreślają instytucjonalne ramy w sferze gospodarczej państwa. Instytucje są w głównej mierze tworzone przez państwo, które za pomocą swoich instrumentów może wpływać na potencjalne efekty działalności. Dlatego też społecznie akceptowana wyważona polityka dystrybucyjna państwa obejmująca podstawowe zabezpieczenia społeczne jest dla krajów takich jak Polska niezbędna nie tylko ze względów normatywnych, lecz także efektywnościowych. Rola państwa powinna polegać na ochronie dobra wspólnego, dążeniu do niwelowania nadmiernych dysproporcji w podziale dochodów, czyli zmierzać do "efektywności dystrybucyjnej".(abstrakt oryginalny)