Wpływ kryzysu na pozycję konkurencyjną Andory i Monako - europejskich rajów podatkowych - Brodzka, Alicja (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2011)
Andora i Monako, niewielkie europejskie księstwa, od lat budziły zainteresowanie zamożnych ludzi. Terytoria te wykorzystały możliwość, jaką dawało położenie w sąsiedztwie rozwiniętych krajów, stosujących znacznie wyższe obciążenia podatkowe. Konsekwentna polityka nienakładania podatków bezpośrednich, wysoki poziom bezpieczeństwa oraz sukcesywne poszerzanie usług finansowych sprawiły, iż Andora i Monako stały się europejskimi centrami offshore, szczególnie atrakcyjnymi dla osób prywatnych. Artykuł analizuje wpływ kryzysu finansowego na pozycję konkurencyjną opisywanych terytoriów, tak popularnych wśród zamożnych Europejczyków.(abstrakt oryginalny)