Kryzys finansowy a małe przedsiębiorstwa - Wieczorek, Ireneusz (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2011)
W referacie omówiono wpływ kryzysu w latach 2008-2009 na MŚP w Polsce. Zaproponowano w nim nową klasyfikację tych firm na bazie istniejących przepisów. Zwrócono uwagę na nowe aspekty obecnego kryzysu oraz sposoby jego przezwyciężenia. Analizę wybranych efektów funkcjonowania MŚP w dobie recesji oparto na firmach w aglomeracji śląsko-dąbrowskiej. Wyciągnięte z niej wnioski wskazują, że wpływ MŚP na gospodarkę narodową zaznacza się w ich ujęciu globalnym, a nie jednostkowym czy mezoekonomicznym.(abstrakt oryginalny)