Triada zależności przyczynowo-skutkowych : rozwój lokalny i regionalny - nowe zarządzanie publiczne - partycypacja obywatelska - Szewczuk, Adam (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2010)
Transformacja systemowa w naszym kraju w ocenie społeczności lokalnych powinna umożliwiać realizację procesów dotyczących między innymi: szybkiego tempa w odrabianiu zaległości dotyczących rozwoju lokalnego i regionalnego (mając na uwadze poziom osiągnięty przez państwa Europy Zachodniej), stworzenia przyjaznych warunków dla udziału społeczności lokalnych w zarządzaniu publicznym, zmian w funkcjonowaniu jednostek sektora publicznego i podwyższenia efektywności gospodarowania środkami budżetowymi przy realizacji zadań publicznych. W praktyce te trzy wyróżnione obszary są ściśle ze sobą powiązane. Pełna harmonia we wzajemnych relacjach służy rozwojowi lokalnemu i regionalnemu oraz tworzy korzystne warunki dla funkcjonowania samorządu terytorialnego, a także innych jednostek sektora publicznego - stosownie do oczekiwań wspólnot samorządowych. Wszelkie zakłócenia we wzajemnych interakcjach utrudniają rozwój lokalny i regionalny oraz realizację celów publicznych, przyczyniając się do obniżania efektywności w gospodarowaniu środkami budżetowymi. Zagadnienia te powinny być stale monitorowane i stanowić interesujący zakres dla badań naukowych. (abstrakt oryginalny)