Podstawy prawno-ekonomiczne partnerstwa publiczno-prywatnego w Polsce - Rynio, Dorota (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2010)
Podstawowym wymogiem stawianym przed partnerstwem publiczno-prywatnym jest dobrowolna, długookresowa współpraca podmiotów sektora publicznego i prywatnego. Pociąga to za sobą podział władzy i ryzyka w przedsięwzięciu, o czym decydują podmioty. Partnerstwo publiczno-prywatne przynosi korzyści wszystkim partnerom. Cele partnerstwa publiczno-prywatnego powinny być przejrzyste, tak aby strony z łatwością mogły je zrozumieć i podjąć się ich realizacji. W efekcie partnerstwo publiczno-prywatne stanowi jedną z możliwości wsparcia procesu rozwoju społeczno-gospodarczego. Przy ograniczonych środkach finansowych strony publicznej dobór partnera prywatnego daje możliwość realizacji potrzeb społecznych i planowanego procesu inwestycyjnego. (abstrakt oryginalny)