Analiza kondycji finansowej gminy jako instrument racjonalizacji wykorzystania środków budżetowych - Wakuła, Monika (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2010)
Artykuł stanowi próbę przedstawienia znaczenia oceny sytuacji finansowej w racjonalizacji wykorzystania środków budżetowych. Do przeprowadzania takiej oceny zazwyczaj stosuje się analizę finansową. Wykorzystanie tej metody badawczej oraz odpowiednich wskaźników przyczynia się do bardziej efektywnego wykorzystania uzyskiwanych dochodów, poprawy wiarygodności partnerskiej i kredytowej oraz zapewnienia krótko- i długookresowej płynności finansowej. Prowadzi to w efekcie do racjonalizacji we wszystkich aspektach działań służących zachowaniu swojej pozycji i dalszemu rozwojowi organizacji. (abstrakt oryginalny)