Wzajemne relacje podmiotów w ramach partnerstwa publiczno-prywatnego - wybrane zagadnienia prawne - Białkowski, Marek (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2010)
Realizacja zadań publicznych zazwyczaj kosztownych - jest niezwykle ważnym obowiązkiem, który ciąży na organach państwa i samorządu. Nawiązywanie współpracy pomiędzy sektorem publicznym i prywatnym zmierza przede wszystkim do liberalizacji funkcjonowania podmiotów prywatnych, ale także przeniesienia znacznych kosztów, wynikających z inwestycji, we wrażliwe sektory gospodarki, takie jak ochrona środowiska, gospodarka wodno-ściekowa, transport, drogi czy ochrona socjalna, energetyka i telekomunikacja. Tym samym pojawia się ekspektatywa przeniesienia ryzyka inwestycyjnego w dużej mierze na podmioty prywatne. Na domiar wszystkiego ważnym zagadnieniem jest także racjonalizacja wydatków. Inwestor prywatny będzie zmuszony do wprowadzania takiego systemu zarządzania, aby w rezultacie inwestycja przynajmniej się bilansowała, ale jednocześnie prowadząc swoją działalność, będzie zmierzał do osiągnięcia jak najwyższego zysku, jednakże musi w tych zabiegach uwzględnić zasobność społeczności lokalnych. W tym kontekście powstawanie związków publiczno-prywatnych na podstawie ustawy o partnerstwie publiczno-prywatnym stanowi doskonałe rozwiązanie, które w Polsce zyskuje coraz szersze grono zwolenników, a zmiany ustawowe, co prawda dokonywane zbyt ostrożnie, idą w dobrym kierunku. (abstrakt oryginalny)