Subwencja ogólna dla wybranych powiatów ziemskich województwa świętokrzyskiego - Bury, Piotr; Rogalska, Joanna (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2010)
Artykuł przedstawia strukturę subwencji dla wybranych powiatów ziemskich województwa świętokrzyskiego: buskiego, kazimierskiego, kieleckiego, koneckiego i pińczowskie- go w latach 2004-2009. Analiza obejmuje wszystkie trzy części subwencji: oświatową, wyrównawczą i równoważącą. Powiaty zostały dobrane na podstawie wielkości dochodów podatkowych na jednego mieszkańca oraz stopy bezrobocia w poszczególnych jednostkach. (abstrakt oryginalny)