Cienie i blaski wprowadzonych zmian w zakresie podatku rolnego i od nieruchomości - Dwojak, Edyta (Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2010)
Wprowadzone zmiany w zakresie podatku rolnego i od nieruchomości stanowią kolejny przykład na to, jak polskie ustawodawstwo w negatywny sposób wpływa na kondycję finansową samorządów lokalnych. Na przykładzie gmin wiejskich województwa lubuskiego i lubelskiego zostanie przedstawiona w niniejszym artykule analiza planowanych i wykonanych dochodów z tytułu podatku od nieruchomości w latach 2002 2007, z podziałem na dochody pozyskane od podatników będących osobami fizycznymi i prawnymi. Zaprezentowana zostanie również niska wrażliwość na wprowadzone zmiany w zakresie podatku rolnego i od nieruchomości podmiotów będących osobami prawnymi. (abstrakt oryginalny)